ROTTERDAM - De stemming onder financieel directeuren van Nederlandse ondernemingen is er het afgelopen kwartaal niet beter op geworden.

Dat blijkt uit de 11de editie van de CFO Survey van de accountants- en adviesorganisatie Deloitte waarvan de resultaten donderdag zijn gepresenteerd.

Het optimisme is voor het derde kwartaal op rij gedaald en is beland op het laagste niveau sinds Deloitte met het onderzoek begon.

De financiële topmensen constateren dat krediet steeds moeilijker te krijgen is. De bereidheid om risico's te nemen, is afgenomen. Deloitte heeft voor het onderzoek 41 financieel directeuren van middelgrote tot grote bedrijven ondervraagd.

Fusie

Ook over de fusie- en overnamemarkt is het optimisme afgenomen. Waar voorheen een ruime meerderheid van de financieel directeuren een toename van de activiteit voorzag, is dat nu nog maar 30 procent.

''Door de grotere onzekerheid in de vooruitzichten zijn ondernemingen weer voorzichtig geworden om overnames te doen. Ook drukt het financieringsklimaat de fusie- en overnamemarkt'', aldus partner Wilten Smit van Deloitte.