DEN HAAG - FNV Bondgenoten wil dat werknemers al vanaf hun 58e in 4 jaar tijd een werkbonus kunnen opbouwen. Dat is drie jaar eerder dan minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft voorgesteld.

Ook wil de bond dat sparen in het kader van de nieuwe vitaliteitsregeling voor mensen met een laag inkomen fiscaal aantrekkelijker wordt gemaakt. Dan kunnen ook straks nog mensen met een laag inkomen eerder stoppen met werken.

Dat heeft voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten woensdag gezegd in de Tweede Kamer tijdens een hoorzitting over het pensioenakkoord.

AOW

Die regelingen zijn bedoeld om mensen met een laag inkomen ook na verhoging van de AOW-leeftijd in staat te stellen nog op hun 65e te stoppen met werken. Zij moeten hun doel niet voorbijschieten, waarschuwt Van der Kolk.

''Juist mensen die al lang werken, een laag inkomen hebben en relatief zwaar werk doen, zouden van de regelingen gebruik moeten kunnen maken. Mensen dus, die nu op hun 62e kunnen stoppen na bijvoorbeeld 45 jaar werken."

Bonus

Het opbouwen van een volledige bonus duurt 4 jaar. Als zij pas vanaf hun 61e kunnen sparen, kunnen zij niet voor hun 65e stoppen. De hoogte van de bonus die in totaal kan worden opgebouwd (9400 euro), hoeft wat Van der Kolk betreft niet omhoog.

Hij kreeg steun van collega-bondsbestuurder John Kerstens van FNV Bouw, die in tegenstelling tot Bondgenoten wel voor het pensioenakkoord heeft gestemd. ''Ik sluit mij aan bij de verbeterwensen van Van der Kolk", aldus Kerstens.

De voorzitter van de bouwbond pleitte ervoor de vitaliteitsregeling al in 2012 te laten ingaan. Die regeling komt in plaats van de levensloopregeling en het spaarloon, dat al in 2012 vervalt. Kamp wil het vitaliteitssparen pas in 2013 mogelijk maken.