AMSTERDAM - De Europese Investeringsbank (EIB) stelt 250 miljoen euro beschikbaar voor investeringen van kleine en middelgrote ondernemingen in Nederland en België.

De kredietinstelling maakte woensdag bekend dat hierover contracten worden getekend met ING Bank. Voor de ondernemers betekent de betrokkenheid van de Investeringsbank dat zij profiteren van een lager rentetarief, aldus de EIB.

Daarnaast kunnen de investeringskosten met de financiering voor 100 procent worden gedekt, tot een maximum van 12,5 miljoen euro per project. De EIB verstrekt de leningen in samenwerking met ING.

In de afgelopen 5 jaar heeft de Europese Investeringsbank 6,5 miljard euro beschikbaar gesteld aan projecten in Nederland.

Steun aan mkb

Het ging om leningen voor vervoer, energie, water, gezondheidszorg en onderwijs, maar ook steun voor het midden- en kleinbedrijf. Vorig jaar kende de EIB 72 miljard euro toe aan 460 projecten over de gehele wereld.

Het nieuws van de EIB komt een dag nadat bekend werd dat Nederlandse ondernemers in het mkb het steeds moeilijker krijgen om een banklening te krijgen, in vergelijking met Europese collega's. Bijna een kwart van de Nederlandse aanvragen werd vorig jaar afgewezen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).