AMSTERDAM - Chinese wetenschappers hebben een manier bedacht om belangrijke data nog beter te beveiligen. Het nieuwe systeem slaat data in twee delen op, één deel op de computer en één deel online.

Met de voorgestelde techniek, genaamd 'Cloud Shredder', moeten de documenten samengevoegd worden voordat ze te gebruiken zijn.

Volgens de makers, wetenschappers van de Chinese Academy of Sciences, is dit een betere optie dan het versleutelen van documenten op de harde schijf, omdat slimme criminelen dit alsnog kunnen ontcijferen.

Wanneer een harde schijf met belangrijke data gestolen wordt, dan is de ene helft van de data, die zich in de online opslagplaats bevindt, op afstand te verwijderen zodat de andere helft waardeloos wordt.

Het prototype van Cloud Shredder werkt op dit moment voor documenten van de programma's Adobe Acrobat Reader (pdf-bestanden) en Open Office (onder andere tekstdocumenten en spreadsheets). De makers stellen dat het systeem eenvoudig uit te breiden is naar meer computerprogramma's. Eind deze maand wordt het systeem gedemonstreerd op een Chinese vakbeurs.