Voor het winkelende publiek is het soms nog even wennen: het nieuwe pinnen. Waar men jaren gewend was de pinpas door een gleuf te halen, dient de kaart voortaan in de automaat te worden gestóken. Vanaf 1 januari is het ‘oude pinnen’ niet langer mogelijk. Bent u als ondernemer klaar voor deze stap? En wat zijn de voordelen?

Het is bij het boodschappen doen een veelgezien tafereel: een oudere dame die onhandig haar pinpas tegen de afgedekte gleuf van de pinautomaat staat te duwen. Ze is duidelijk nog niet gewend aan de nieuwe elektronische betaalwijze die sedert twee jaar langzaamaan is doorgevoerd in Nederland. De behulpzame cassière legt haar uit dat de kaart niet aan de zijkant, maar aan de bovenkant moet worden ingestoken. Niet veel later kan de dame haar boodschappen inladen en kan ook zij voortaan ‘nieuw’ pinnen.

20 jaar

De overgang naar de nieuwe betaalwijze wordt zo voor steeds meer consumenten duidelijk. Na 20 jaar wordt niet langer de magneetstrip, maar de chip op de kaart gebruikt om transacties te voltooien. De reden dat het gebruik van de pinpas verandert, is de overstap naar één Europese betaalmarkt. Het gebruik van de chip – waar nu ook al mee gechipt wordt – is veiliger, omdat deze minder makkelijk gekopieerd kan worden dan een magneetstrip.

Ondernemers met een eigen zaak hebben veelal een eigen pinautomaat. Voor hen is het belangrijk dat ze goed voorbereid zijn op de definitieve overgang. Op dit moment vindt 80% van de transacties al plaats via het nieuwe pinnen, maar vanaf 1 januari 2012 kunnen mensen niet meer op de ouderwetse manier betalen. Ondernemers die op dat moment niet ‘over’ zijn kunnen dus niet meer elektronisch afrekenen.

Sneller en goedkoper

Om alle ondernemers de overstap te laten maken is er een grote voorlichtingscampagne gevoerd. Een belangrijk punt hierbij was dat ondernemers voor het nieuwe pinnen het best gebruik kunnen maken van een breedbandverbinding. Deze campagne heeft effect gesorteerd. Anderhalf jaar geleden liepen de pintransacties van zo’n 100.000 ondernemers nog via inbelverbindingen. Inmiddels zijn dat er nog maar 50.000.

Deze overstap is voor ondernemers een goede ontwikkeling, aangezien het pinnen over een breedbandverbinding sneller en goedkoper is. Sinds oktober 2010 mogen pintranscaties ook over het openbare internet worden uitgevoerd, in plaats van alleen over gecertificeerde datacomlijnen, plaatsvinden. Dit houdt in dat hoe sneller de verbinding is, hoe sneller de betaling is afgerond. Het kan onnodig lange rijen aan de kassa vermijden. Bovendien gaat het niet ten koste van de veiligheid, omdat er extra maatregelen zijn genomen.

Partner

Aangezien ondernemers het liefst bezig zijn met hoofdzaken en zo min mogelijk met bijzaken, hebben weinig van hen zin zich te verdiepen in hun internetverbinding. Toch is deze erg belangrijk bij het pinverkeer. Om niet na te hoeven denken over het type verbinding, de software op de pinautomaat, de switchers in de meterkast en de bekabeling naar de toonbank zijn er gespecialiseerde installatiepartners. Zij kunnen u ontzorgen en voor een optimale inrichting zorgen.

Lees hier alles over installatiepartners.

Wanneer u pint via het openbare internet is het raadzaam om naar de bandbreedte van de infrastructuur te kijken. Als u naast pintransacties bijvoorbeeld ook nog een online alarmsysteem hebt draaien en aan videoconferenties doet, is er een snelle verbinding nodig om dit te kunnen bolwerken. De installateur kan advies uitbrengen over de beste verbinding voor uw onderneming. Ook bieden sommige providers pinnen aan als onderdeel van hun zakelijke pakket.

Lees hier alles over verbindingssnelheden.

Mocht u nog met een verouderde inbelverbinding werken, zorg er dan voor dat u de overstap maakt naar een breedbandverbinding. Dat is sneller voor uw klanten en goedkoper voor u. Een installatiepartner kan u snel van het juiste advies voorzien, zodat u in het nieuwe jaar op hoge snelheid kunt afrekenen.