AMSTERDAM - Met boeddhisme de crisis uitbannen; ex-marketingadviseur Kees Klomp schreef er een boek over, ‘Karmanomics’. Drie vragen aan de auteur.

Waarom dit boek?
“Het blijkt dat we de crisis maar niet onder controle krijgen. De ene week lijkt alles in orde, presenteren bedrijven mooie winstcijfers en stijgen de beurzen. De week daarna kelderen de koersen en is het economische kommer en kwel. Wie vanuit boeddhistisch perspectief naar ons economische handelen kijkt ziet dat er sinds de crisis in 2008 niets aan ons gedrag is veranderd."

"We blijven hetzelfde gedrag vertonen dat ons eerder in de problemen bracht. Daardoor is het niet de vraag óf we weer in de problemen komen, maar slechts wanneer. Het boeddhisme heeft een methode om de waanzin van het herhalen -samsara genoemd - te beëindigen."

"Willen we de crisis écht achter ons laten, dan moeten we stoppen met de symptoombestrijding die nu de klok slaat en op zoek gaan naar een fundamentele systeemverandering. De contouren daarvan geef ik weer door middel van 19 essays waarin ik mijn ervaringen als boeddhistische beoefenaar heb gekoppeld aan mijn ervaringen als marketing- en managementadviseur. Het leverde behalve verrassende inzichten ook concrete tips op om persoonlijk, zakelijk en maatschappelijk welzijn te bewerkstelligen."

Hoe ziet de ideale wereld er volgens dit boek uit?
“De ideale wereld is een wereld waarin geld, welvaart en geluk, welzijn niet langer met elkaar worden verward. het is een wereld waarin bruto nationaal geluk - zoals dat nu in Bhutan wordt gemeten - geen exotisch experiment is, maar norm.”

Wat zijn goede voorbeelden, op basis van jouw boek, en waarom?
"Het barst momenteel van de initiatieven waarbij bedrijven niet langer slechts monomaan naar 'profit' streven, maar naar meervoudige 'benefit'. Bekende voorbeelden zijn de online kledingwinkel Zappos, wiens ceo er een businessbesteller over heeft geschreven, 'Delevering happiness’."

"Verder de supermarktketen Whole Foods (ceo John Mackey is oprichter van de ‘conscious capitalist’-beweging), hotelgroep Joie de Vivre (bestuurder Chip Conley heeft meerdere boeken geschreven over geluk en is een beroemd spreker) en Sounds True (Verkozen tot ‘meest contemplatieve bedrijf’ van de wereld). Maar ook Google heeft ‘mindfulness’ een zeer prominente plek in de bedrijfsvoering gegeven door middel van het personeelsprogramma 'search inside yourself'."

Meer zakenboeken