AMSTERDAM - De Amerikaanse energie-startup New Energy Technologies is mogelijk de eerste partij die duurzame energie uit verkeersdrempels op de markt brengt. 

Wanneer auto's over het systeem 'Motion Power' rijden, moet de bewegingsenergie die dat opbrengt, worden omgezet naar elektriciteit via een gekoppelde generator.

De elektriciteit moet onder andere worden gebruikt voor weg- en straatbelichting en kan worden opgeslagen als noodverlichting. Het bedrijf voorziet gebruiken van de drempel bij parkeerplaatsen, bebouwde kommen, grensovergangen en tolhuisjes. Ook persoonlijk gebruik behoort tot de mogelijkheden.

New Energy Technologies is echter niet de eerste startup die experimenteert met het opwekken van duurzame energie via verkeersdrempels. In 2009 werd in Engeland een soortgelijk systeem getest, maar één drempel kostte tussen de 20.000 en 55.000 pond.

De Amerikanen hebben een drempel ontwikkeld die maximaal tweeduizend dollar moet kosten. Binnen twee tot drie jaar verwacht het bedrijf dat de investering zich terug betaalt in duurzame energie. De startup maakt zich nu klaar voor een mogelijke commerciële start.