AMSTERDAM - Landen uit de eurozone hebben dinsdag geschrokken kennis genomen van het Griekse plan om een referendum te houden over over een nieuw Europees reddingspakket

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft met verbijstering kennisgenomen van het plan van de Griekse premier George Papandreou, stelt de Franse krant Le Monde dinsdag.

''Het optreden van de Grieken is irrationeel en vanuit hun oogpunt gevaarlijk'', aldus een naaste medewerker van Sarkozy in Le Monde.

Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel namen de afgelopen weken het voortouw bij het uitwerken van maatregelen die Europa uit de financiële crisis moeten halen.

Duitsland

Volgens een woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën tegenover de omroep ARD is de Duitse regering 'verrast' door referendum. 

Het ministerie stelde ''dat het om een binnenlandse politieke ontwikkeling van Griekenland gaat'', en dat Berlijn nog geen officiële informatie over het voornemen van Papandreou heeft. De Duitse regering wil daarom verder niet reageren op het plan voor een referendum.

Finland

Volgens de Finse minister voor Europese zaken Alexander Stubb komt het referendum neer op een stemming over de Griekse deelname aan de euro.

Stubb benadrukte tegenover een Finse televisiezender dat Griekenland zich deze maand achter het nieuwe hulppakket en de bijbehorende maatregelen heeft geschaard. "Als zij hier plotseling tegen stemmen, dan is Griekenland degene die zijn afspraken niet nakomt", aldus Stubb.

Leterme

De Grieken moeten beseffen dat het vorige week gesloten akkoord om de schuldencrisis in Europa aan te pakken, ''geen louter interne Griekse aangelegenheid'' is. Dat zei de Belgische vertrekkend premier Yves Leterme dinsdag in reactie op de aankondiging.

Ook Leterme reageerde net als andere regeringsleiders ''wat verwonderd'' op het nieuws. ''George Papandreou draagt een zeer zware verantwoordelijkheid'', zo zei de premier.

Berlusconi

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi verwacht dat het ''onverwachte'' Griekse besluit om een referendum te houden ''negatieve effecten'' en ''onzekerheden '' op de financiële markten zal veroorzaken.

De premier herhaalde nog eens dat Italiaanse hervormingen beloofd op de EU-top vorige week met vastberadenheid zullen worden uitgevoerd. Berlusconi beloofde de hervormingen nader uit te leggen op de top van de G20 in het Franse Cannes deze week.

Vertraging

Het kabinet maakt zich zorgen om de vertraging die in de aanpak van de Europese schuldencrisis en de redding van Griekenland kan ontstaan door de Griekse plannen voor een referendum. Premier Mark Rutte schrijft dat dinsdag aan de Tweede Kamer.

De Griekse premier George Papandreou wil een referendum houden over de afspraken van de eurotop van vorige week. Mocht hij vasthouden aan zijn plannen, dan moet het referendum bij voorkeur zo snel mogelijk worden gehouden over een beperkt deel van het pakket, aldus Rutte.