DEN HAAG - De Haagse stadsvervoerder HTM mag met het busbedrijf Qbuzz samenwerken bij de openbare aanbesteding van het busvervoer in de Haagse regio. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bepaald.

HTM en Qbuzz willen een gezamenlijk bedrijf oprichten, dat gaat proberen de opdracht voor het busvervoer in de Haagse regio te winnen voor de periode 2012-2017. Uit onderzoek van de NMa is gebleken dat deze samenwerking de concurrentie bij de aanbesteding niet verstoord, aldus de kartelwaakhond maandag.

De Rotterdamse stadsvervoerder RET en Qbuzz zagen vorige week af van een soortgelijke samenwerking bij de aanbesteding van het busvervoer in de regio Rotterdam, nadat de NMa had gewaarschuwd dat de combinatie daar te sterk zou kunnen worden.

Actief

Anders dan in de Haagse regio is Qbuzz in de Rotterdamse regio al wel actief als busbedrijf. ''Omdat Qbuzz nog niet actief is in Den Haag heeft zij geen voordelen ten opzichte van concurrenten zoals Arriva en Connexxion/Veolia'', aldus de NMa in een verklaring.

In het geval van RET/Qbuzz ging het om een voorlopig oordeel van de NMa, maar volgens beide bedrijven ontbrak de tijd om de definitieve beslissing af te wachten, omdat de aanbesteding al half december sluit en de mededingingsautoriteit langer nodig heeft om het hele onderzoek naar mogelijke 'concurrentiebelemmering' af te ronden.

RET en Qbuzz besloten daarom apart van elkaar mee te gaan doen aan de aanbesteding van het busvervoer in de Rotterdamse regio.

Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moeten van het kabinet hun openbaar vervoer aanbesteden, eerst de bus en in een later stadium tram en metro. Zij krijgen ook minder geld voor het ov. De aangekondigde maatregelen hebben al een aantal keren tot stakingen geleid.