LONDEN - Kredietbeoordelaar Moody's is negatiever geworden over de Europese staalsector. Het bedrijf bestempelde de vooruitzichten voor de sector maandag als 'negatief' waar de situatie eerder 'stabiel' was.

De afwaardering heeft alles te maken met het vrijwel stilvallen van de economie en de toenemende zorgen over de Europese schuldencrisis.

''Belangrijke indicatoren voor de sector, waaronder dalende inkoopmanagersindices, een afbrokkelend consumentenvertrouwen en lagere staal- en grondstoffenprijzen worden steeds negatiever'', aldus Moody's.

Vraag

Moody's verwacht dat de vraag naar staal in Europa in de komende maanden in een bandbreedte beweegt van een daling van 4 procent tot een stijging van 2 procent. Dat staat in contrast met een geraamde groei van 5 à 7 procent in 2011. De positieve uitkomst van een kleine groei ''is alleen waarschijnlijk als de export sterk blijft'', aldus de kredietbeoordelaar.

De vraag zou meer dan 5 procent moeten toenemen om de vooruitzichten weer als 'stabiel' te kunnen beoordelen. Er is een groei van meer dan 8 procent nodig voor het oordeel 'positief'.

Stilzetten

Moody's zei kennis te hebben genomen van de reacties van staalconcerns op de zwakkere vraag, waaronder het tijdelijk stilzetten van fabrieken en het verlagen van de productie. ''Het meest in het oog springend zijn de stappen die ArcelorMittal heeft genomen, maar ook Tata Steel en SSAB hebben ingegrepen.'' ArcelorMittal kondigde ruim 2 weken geleden aan de hoogovens in het Belgische Luik te sluiten.

Voor ArcelorMittal hanteert Moody's een zogeheten 'Baa3 stable' oordeel, hetgeen wil zeggen dat de vooruitzichten 'stabiel' zijn. Baa3 is een inschaling van de kredietwaardigheid van de obligaties van het staalconcern en is de laagste zogeheten 'investment grade'.

Beleggen in obligaties met een Baa-oordeel, de schaal loopt van Baa1 tot en met Baa3, brengt een ''bescheiden risico'' met zich mee. Obligaties met een oordeel tussen Ba1 en C worden als speculatieve beleggingen gezien.