AMSTERDAM – Ondernemers merken tot nu toe weinig van de vermindering van de regeldruk die het kabinet Rutte een jaar geleden heeft beloofd bij het aantreden. Dat blijkt maandag uit onderzoek van De Zaak en ING Economisch Bureau.

Een op de vijf ondernemers vindt dat de regeldruk zelfs is toegenomen, 18 procent vindt dat de druk wel is afgenomen en drie op de vijf ondernemers zijn van mening dat er niets is veranderd.

Vooral kleinere bedrijven ervaren de regeldruk als te groot. Van bedrijven met vijf of minder medewerkers geeft dan ook maar 15 procent aan dat de regeldruk is afgenomen, onder bedrijven met 25 werknemers of meer is dat 27 procent.

Vooral in de sectoren transport, detailhandel, horeca, financiële dienstverlening en de agrarische branche ervaren ondernemers een grote regeldruk.

Europa

“De druk komt van verschillende kanten. Niet alleen van de centrale overheid, maar het volgt ook uit Europese afspraken en van lokale overheden en productschappen. Dat kan per sector, maar ook per regio heel verschillend uitpakken”, aldus ING.

De helft van de ondernemers heeft er een belastingverhoging van 10 procent voor over om van 10 procent van de regels af te komen. De andere helft ziet dat niet zitten.

Maatregelen die hoog op het wensenlijstje van ondernemers staan om afgeschaft te worden, zijn onder meer de jaarlijkse heffing van de Kamer van Koophandel, die per 1 januari 2013 overigens daadwerkelijk wordt afgeschaft, en de bijtelling van de auto van de zaak en de rittenadministratie voor bedrijfsauto’s.

Ook ruilen ondernemers de maandelijkse aangifte van loon- en omzetbelasting graag in voor een jaarlijkse variant.