AMSTERDAM – Een team van Mexicaanse ontwerpers heeft 's werelds eerste ondergrondse wolkenkrabber van 65 verdiepingen ontworpen. Het gebouw gaat 300 meter diep de grond in.

Omdat er in Mexico Stad nog weinig plek voor gebouwen boven de grond is, zijn architecten op zoek gegaan naar nieuwe manieren om toch meer woon- en werkruimte te creëren. 'Zócala' is een van de grootste pleinen ter wereld en volgens de ontwerpers de ideale plek in Mexico om een ondergronds gebouw te plaatsen.

De earthscraper lijkt op een omgekeerde piramide en heeft een een groot gat aan de bovenkant om licht door te laten. Op het moment worden ook geëxperimenteerd met nieuwe systemen om natuurlijk licht en frisse lucht naar de laagste verdiepingen te krijgen.

Het kost ongeveer 800 miljoen dollar om het gebouw te realiseren. De architecten willen de eerste tien verdiepingen ombouwen tot een museum en de rest aan bedrijven en individuen verhuren.

Op het moment presenteren de architecten hun plannen aan lokale instanties, maar het is nog niet duidelijk of het plan steun krijgt.