AMSTERDAM – Wetenschappers hebben software ontwikkeld waarmee objecten in een driedimensionale omgeving met het brein aangestuurd kunnen worden. De bevinding opent mogelijk het pad naar een nieuw soort vorm van navigatie.

Het was al eerder gelukt om voorwerpen in een virtuele omgeving te bewegen met gedachten, maar hiervoor moest een apparaat in de hersenen worden geïmplanteerd. Onderzoekers van de universiteit van Minnesota zijn er nu in geslaagd om met sensoren buiten het lichaam de elektrische signalen van de hersenen te meten en versterken.

Voor het experiment werd testpersonen gevraagd een helikopter door ringen te sturen. Om de helikopter vooruit te bewegen moet een arm naar voren worden bewogen en door de linker- of rechterhand te bewegen draait de helikopter. In 85 procent van de gevallen werd het parcours met succes afgelegd.

In de toekomst maakt deze vorm van breinbesturing het volgens de onderzoekers bijvoorbeeld mogelijk om mechanische protheses en robots aan te sturen zonder er zelf in te hoeven zitten of een fysieke controller te gebruiken. Voordat dit zover is moet de software accurater reageren en ook complexere gedachten in digitale commando's kunnen omzetten.