AMSTERDAM - Een op de vijf Nederlandse ondernemingen verwacht een dubbele dip. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG.

Hoewel de ondernemingen op dit moment de eerste crisis te boven zijn, houden ze er rekening mee dat ze op korte termijn getroffen worden door een nieuwe recessie.

Ruim de helft voorziet een herstel van de economie volgens het L-scenario. Dit houdt in dat zij nog niet hersteld zijn en dit ook niet op korte termijn verwachten te zien gebeuren. Terwijl bijna 20 procent op een kort L-scenario rekent, denkt slechts 14 procent dat het dieptepunt van de crisis achter de rug is en er op korte termijn geen tweede recessie op komst is.

Toch heeft bijna 80 procent van de bedrijven de omzet in de eerste negen maanden van dit jaar niet zien dalen.

Bezuinigingen

Bijna 70 procent van de ondernemingen heeft maatregelen getroffen als gevolg van de eurocrisis. Zij hebben bijvoorbeeld de uitgaven bevroren of bezuinigingen doorgevoerd.

“Voorbeelden hiervan zijn het stoppen met de inhuur van derden of budgetverlagingen van enkele procenten per afdeling. Eén op de drie Nederlandse ondernemingen zoekt het op dit moment in deze maatregel”, aldus William Koot, partner bij KPMG Advisory.

Een op de vijf bedrijven gaat iets drastischer te werk en voert kostenproducties door van 6 tot 15 procent door het stopzetten van investeringen, het laten afvloeien van personeel en het tijdelijk sluiten van productielijnen of afdelingen. Een klein deel van de ondernemingen brengt de uitgaven tot 25 procent terug.