AMSTERDAM - Minister Jan Kees de Jager (Financiën) wil een lijst laten opstellen met adviesdiensten die accountantskantoren niet meer mogen uitvoeren. Dat stelde De Jager donderdag voor tijdens een debat in de Tweede Kamer over de onafhankelijkheid van accountants.

De Jager denkt daarbij bijvoorbeeld aan diensten “die de fiscale positie van een onderneming bepalen”, en het voeren van onderhandelingen door een accountant in naam van een onderneming.

Verder wil de minister een plafond aan de hoeveelheid adviesdiensten die een accountant kan verstrekken, gebaseerd op een percentage van dertig procent van de omzet van een accountant bij de betreffende klant.

Wat betreft een ander heet hangijzer, het verplicht rouleren van accountantskantoren, is De Jager minder streng dan door sommigen wordt voorgesteld. De Jager wil alleen verplichte roulatie van de gecertificeerde accountant zelf (om de vijf jaar), en niet het gehele kantoor. "Dat brengt te veel kosten met zich mee, en lost geen echte problemen op", aldus De Jager. 

De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de relatie tussen accountant en bedrijf niet wordt gedomineerd door financiële belangen. Als het aan De Jager ligt worden zijn voorstellen wettelijk vastgelegd.

Debat

Aanleiding van het debat is een initiatiefnota van Kamerlid Ronald Plasterk (PvdA). Die wil naar aanleiding van de kredietcrisis wil voorkomen dat er nieuwe financiële zeepbellen ontstaan waarbij de waarde van bedrijven "extreem verkeerd" worden ingeschat. En hij wil iets doen aan het verschijnsel dat het gecontroleerde bedrijf de opdrachtgever is van de controleur. 

Eurocommissaris Barnier stelt intussen voor om accountantskantoren verplicht op te delen in een advies- en een controletak. In de VS is zo'n scheiding voor beursbedrijven al verplicht.

Splitsing

De meeste partijen in Den Haag lijken voor die splitsing van activiteiten echter weinig te voelen. "Het scheiden van deze diensten vind het CDA niet verstandig", zei Elly Blanksma van het CDA. Dit leidt volgens haar tot een verlies van kundigheid en tot hogere kosten voor de afnemende bedrijven.

De VVD vindt nieuwe wetgeving overbodig en vestigt zijn hoop op hervormingsvoorstellen uit de accountancybranche zelf. "Geef de sector de kans om zich te bewijzen', zei VVD'er Matthijs Huizing. "Alles draait om het gedrag binnen de accountancy, en om goed toezicht. Strengere maatregelen kunnen altijd nog." 

Ook Plasterk wil geen fysiek 'opknippen' van accountantskantoren, maar wil wel ontmoedigen dat accountants adviesdiensten proberen binnen te halen bij dezelfde klanten als die waarvan ze de jaarrekeningen controleren.

"Die prikkel moet worden weggenomen, om de schijn te vooorkomen dat de controle wordt beïnvloed door een commerciële relatie met de klant."