AMSTERDAM – Nederlandse ingenieursbureaus zagen hun omzet het afgelopen kwartaal opnieuw dalen. Toch verwacht 70 procent van de bureaus 2011 met winst af te sluiten.

Dat blijkt donderdag uit conjunctuuronderzoek van branchevereniging NLingenieurs.

Meer dan 60 procent van de ingenieursbureaus had het afgelopen kwartaal last van een krimpende omzet. Onder het grootbedrijf (met meer dan 250 fte) geldt dat voor bijna alle bedrijven. De helft van de bureaus verwacht dat de omzetdaling zich in het laatste kwartaal van 2011 doorzet.

De orderportefeuille slonk de afgelopen drie maanden sterker dan in de kwartalen daarvoor. De gemiddelde werkvoorraad bedraagt nu 4,4 maanden, 2 maanden minder dan vorig jaar.

Buitenland

Ondanks de dalende omzet en krimpende orderportefeuille, verwacht 70 procent van de ingenieursbureaus het jaar positief af te sluiten. Dat is wel een kleiner percentage dan in eerdere kwartalen. Vooral kleine bedrijven zijn negatiever geworden over de toekomst.

Positieve noot vormen de buitenlandse activiteiten: die zijn de afgelopen twee jaar stabiel gebleven. Voor 2012 verwacht een meerderheid van de bureaus een groei van de omzet uit het buitenland.

Binnen de ingenieursbranche heeft ruimtelijke ordening de meeste last van de crisis.