AMSTERDAM - Supermarktketen Albert Heijn gaat volgend jaar acht nieuwe winkels over de Belgische grens openen. Dit zei vicepesident Jan Christiaan Hellendoorn van Ahold donderdag bij de opening van de tweede Belgische Albert Heijn-vestiging in Stabroek.

De eerste winkel in Brasschaat overtreft de verwachtingen van het management, stelde Hellendoorn bij de opening. Van de acht nieuwe winkels die in 2012 op komst zijn, zal er eentje aan het Hessenplein in Antwerpen gevestigd worden.

Met de tien vestigingen wil de 100 procent-dochter van Ahold elke week 250.000 klanten bereiken. Net als in Nederland mikt de supermarktketen op winkels van 600 tot 3.000 vierkante meter. De acht nieuwe winkels zijn samen goed voor 500 banen.

Het assortiment bestaat uit het Nederlandse productaanbod, aangevuld met ongeveer 10 procent ''lokale producten".

Groeien

''We doen dit stap voor stap", zei general manager Corné Mulders van Albert Heijn België. ''En in 2012 zetten we een heel grote stap. We hebben ook plannen voor daarna, maar daarover willen we nog niks kwijt."

Albert Heijn wil een speler worden waarmee je rekening moet houden op de Belgische markt, aldus Hellendoorn. ''In elk geval is Albert Heijn hier om te blijven. De nieuwe winkels zullen zowel franchisewinkels zoals die in Brasschaat en Stabroek zijn, als winkels in eigen beheer om sneller te groeien.''