AMSTERDAM – Peter Thiel, mede-oprichter van PayPal, wil innovatie op het gebied van wetenschap en technologie versnellen met een nieuw stimuleringsprogramma. Revolutionaire experimenten in een vroeg stadium maken hiermee ook kans op een geldsom.

Veel experimenten moeten eerst een bewezen succes zijn voordat bedrijven willen investeren. Thiel is echter van mening dat de meest innovatieve ideeën van individuen komen die nachtenlang doorwerken op hun zolderkamertje. Voor dit soort mensen is het echter lastig om financiële ondersteuning te vinden omdat weinig zeker is bij dit soort experimenten.

Breakout Labs’ kijkt niet naar projecten die binnen vijf tot tien jaar gerealiseerd kunnen worden, maar naar de potentie. Radicale ideeën waar nog weinig mensen in geloven krijgen bij Breakout daarom ook een kans, meldt het stimuleringsprogramma op de website. De ideeën hoeven niet eens uitgewerkt te zijn, als maar aangetoond kan worden dat het de wereld kan veranderen.

Projecten kunnen in aanmerking komen voor investeringen van 50.000 dollar tot 350.000 dollar. Succesvolle projecten zullen op hun beurt weer moeten investeren in nieuwe projecten van Breakout Labs. Hiermee wil Thiel een systeem opzetten waarbij mensen elkaar helpen te innoveren.

Breakout Labs is al bezig met het beoordelen van voorstellen en keert in december de eerste bedragen uit.