BRUSSEL - Het allesomvattende pakket om de problemen in de eurozone het hoofd te bieden, ligt er. EU-president Herman Van Rompuy presenteerde donderdagochtend vroeg de reeks maatregelen. Hij sprak over een ''nieuwe fundering voor onze toekomst''.

De leiders van de 17 eurolanden kwamen woensdagavond bijeen in Brussel om het eens te worden over hét antwoord op de Europese schuldencrisis met Griekenland als grootste zorgenkind. Hun beraad, dat begon als een werkdiner, duurde ruim 8 uur.

Berichten dat er onenigheid zou zijn geweest tussen de leiders, weersprak minister-president Mark Rutte na afloop. Hij sprak van een goede atmosfeer.

''Het zijn allemaal professionele mensen maar wel met ieder zijn opvattingen'', aldus de premier doelend op de lange duur van het overleg. Hij noemde het akkoord een hele grote stap.

Zie ook
De 'allesomvattende' afspraken kort uitgelegd
Het euro-akkoord in quotes
NVB-voorzitter pessimistisch over akkoord

Ook José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, toonde zich verheugd met de maatregelen. ''Europa heeft laten zien dat het alles doet wat nodig is.''

Vuurkracht

De eurolanden wisten afspraken te maken over de vergroting van de vuurkracht van het noodfonds voor zwakke eurolanden. Zo moet voorkomen worden dat de schuldencrisis zich verder verspreidt. Zonder daadwerkelijk extra geld in het fonds van 440 miljard euro te storten is de werking vergroot tot 1000 miljard euro.

Ook beslisten de leiders dat banken en verzekeraars, op 'vrijwillige' basis, een grotere afschrijving moeten doen op hun investeringen in Grieks staatspapier.

Zij moeten de helft van hun investering kwijtschelden als onderdeel van een nieuw pakket voor Griekenland. Door de afschrijving van 100 miljard euro verdwijnt een aanzienlijk deel van de Griekse schuldenberg van 350 miljard.

Italië

Italië, dat het volgende probleemkind dreigde te worden, moest woensdagavond de andere landen overtuigen van zijn goede wil om de begroting op orde te brengen en bezuinigingen door te voeren.

Maar volgens Barroso is de sleutel tot succes dat Rome de plannen ook uitvoert. Hij sprak van ''heldere, duidelijke maatregelen die Italië zichzelf heeft opgelegd'' om zijn begroting op orde te brengen.

Buffers

Voorafgaand aan de eurotop vergaderden de leiders van alle 27 EU-lidstaten in Brussel. Zij kwamen overeen dat banken hun buffers moeten verhogen tot 9 procent van wat zij hebben uitgeleend. Dit stelt de banken in staat om de schokken van de schuldencrisis op te vangen, aldus Van Rompuy.

Volgens Van Rompuy is overleg tussen leiders ''veel effectiever'' geworden dan tien jaar geleden, omdat lidstaten merken dat gebeurtenissen in een ander euroland ook op hun economie van invloed is.