BRUSSEL - Na uren beraad zijn de leiders van de 17 eurolanden het donderdagochtend vroeg eens geworden over een allesomvattend reddingspakket voor de eurozone. Hieronder een korte uitleg van de hoofdonderdelen van het plan.

Griekenland: Het land staat er slechter voor dan gedacht. De in juli besloten steunmaatregelen van 109 miljard euro volstaan niet en zijn aangepast.

Banken moeten, op 'vrijwillige’ basis, 50 procent van hun investeringen in Grieks staatspapier gaan afschrijven.

Uitbreiding EFSF: Het tijdelijke noodfonds EFSF waar 440 miljard euro in zit, is slagvaardiger gemaakt zonder daadwerkelijk extra geld in het fonds te steken. Twee methodes zijn geaccepteerd. De eerste variant is dat het fonds een obligatieverzekeraar wordt.

Daarbij worden door het fonds garanties gegeven op een deel van investeringen in staatspapier (obligaties) in zwakke eurolanden. Voor hoeveel er garant wordt gestaan is nog niet duidelijk.

Daarnaast wordt het Internationaal Monetair Fonds bij het fonds betrokken. Landen met grote financiële reserves zoals China en Brazilië, zouden bij het IMF een speciaal potje kunnen aanleggen dat dan voor het noodfonds gebruikt kan worden.

Ook hier moeten details nog over worden uitgewerkt. Met deze uitbreiding is het fonds uitgegroeid tot 1000 miljard euro.

Herkapitalisering banken: Europese banken hebben volgens nieuwe berekeningen extra kapitaal nodig om de schokken van de schuldencrisis te kunnen doorstaan.

Banken worden verplicht voor eind juni 2012 ervoor te zorgen dat hun buffers minstens 9 procent bedragen van wat zij hebben uitgeleend. Dat moeten de banken eerst zelf doen voordat ze mogen aankloppen bij hun regering of in het uiterste geval bij het noodfonds.

Inzet Italië: Italië, het nieuwe zorgenkindje van de eurolanden, heeft de andere landen ervan overtuigd dat het werk maakt van bezuinigingen en hervormingen. Het land heeft concrete afspraken gemaakt om onder meer het begrotingstekort terug te dringen.

Zie ook: dossier eurocrisis