AMSTERDAM - EU-leiders en andere betrokkenen spreken zich uit over het afgelopen nacht bereikte crisisplan voor de eurozone. Een overzicht.

Premier Mark Rutte: 'We hebben een hele grote stap gezet op ieder van de onderwerpen."

Minister van Financiën Jan Kees de Jager is blij met het akkoord. ''Dit is een stuk beter dan tot nu toe is afgesproken. Er is een stevig fundament onder de euro gelegd.''

De Griekse premier George Papandreou: "Het Europese akkoord over de aanpak van de schuldencrisis betekent een nieuw begin voor Griekenland."

EU-president Herman van Rompuy vindt dat de leiders van de EU met dit pakket ''de fundering van onze toekomst'' hebben gelegd.

José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, toonde zich verheugd met de maatregelen. ''Europa heeft laten zien dat het alles doet dat nodig is.''

Jean-Claude Trichet, de scheidend topman van de Europese Centrale Bank (ECB): De Europese leiders hebben ''enorm belangrijke afspraken'' gemaakt om de Europese schuldencrisis op te lossen. Dit alles vereist nu een hoop werk. En een hoop snel werk'', zo constateerde hij verder.

IMF-directeur Christine Lagarde: "Europa heeft op meerdere gebieden belangrijke vooruitgang geboekt."

De Duitse bondskanslier Angela Merkel, over de betrokkenheid van de banken: "Een houdbare Griekse staatsschuld kan alleen gerealiseerd worden als de private sector een substantiële bijdrage levert."

Nicolas Sarkozy, president van Frankrijk: "Ik geloof dat dit een wereldwijd, ambitieus en geloofwaardig antwoord is op de crisis."

De economische topadviseur van de Russische president Dmitri Medvedev, Arkadi Dvorkovitsj, is voorzichtig optimistisch: ''Het akkoord zou de markten weer in de lift moeten helpen. Ik denk dat de uitkomst voldoende is voor dit moment.''

Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), is ondanks het akkoord pessimistisch over de toekomst. ''De oorzaak zit in het ontstaan van overheidsschulden'', aldus Staal. ''In het akkoord van afgelopen nacht wordt er te weinig over gesproken om dat aan te pakken.''

''Met deze oplossing gaan we al snel een nieuwe crisis tegemoet'', stelde hoogleraar internationale economie Paul de Grauwe. ''Een noodfonds van 1.000 miljard euro is onvoldoende om de rust op de markten terug te brengen."

Het akkoord van de eurotop in Brussel "heeft de euro gered", maar de G20-landen zullen volgende week meer maatregelen moeten nemen om een recessie te voorkomen, zei de Franse minister van Financiën Francois Baroin.

Volgens Josef Ackermann, bestuursvoorzitter van Deutsche Bank, is de deal met banken om 50 procent van de Griekse schulden kwijt te schelden gemaakt om Europa te redden. ''Alle partijen hebben zich gerealiseerd dat niet alleen de toekomst van Griekenland op het spel stond, maar die van heel Europa'', aldus Ackermann, die de onderhandelingen over de Griekse schuldkwijting met de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel voorzat.

Zie ook: dossier eurocrisis