AMSTERDAM - Nederlandse ondernemers en investeerders denken dat de overnamemarkt in het MKB achteruitgaat in het tweede halfjaar van 2011. Vooral de financiering vormt een struikelblok.

De eerste helft van het jaar verliep aanmerkelijk positiever. Dat blijkt donderdag uit de Brookz Overname Barometer.

Ruim 44 procent van de ondervraagden verwacht dat er in de tweede helft van 2011 meer bedrijven in de etalage staan, terwijl 45 procent denkt dat er minder overnames zullen plaatsvinden.

Transactiewaarde

De deals die wel gesloten worden, hebben volgens bijna tweederde een veel lagere waarde. Slechts 4,4 procent verwacht dat de verkopende partij meer voor de onderneming los krijgt dan in de eerste zes maanden van het jaar.

Naast de financiering zien de ondernemers en investeerders knelpunten in het aanbod van bedrijven en in het niveau van de vraagprijzen.

Ruim 72 procent verwacht een moeizamer financieringsklimaat voor de MKB-overnamemarkt. Banken zijn terughoudend in het verstrekken van kredieten. Een meerderheid denkt dan ook dat de rol van informele investeerders als financieringsbron van bedrijfsovernames groter wordt.

Kansen

Bijna een derde is van plan voor het einde van het jaar een bedrijf te kopen, ongeveer een even groot deel sluit dat echter uit. Overnamekansen worden vooral gezien in de sectoren industrie, productie, zakelijke dienstverlening en groothandel.

Aan het onderzoek namen 237 ondernemers, investeerders en adviseurs deel.