STOCKHOLM - Het Zweedse moederbedrijf van Nuon, Vattenfall, heeft in het derde kwartaal van dit jaar ondanks de hogere elektriciteitsprijzen minder winst geboekt. Dit blijkt uit donderdag gepubliceerde kwartaalcijfers.

Het energiebedrijf schreef de winstdaling toe aan een lagere waardering van zijn energievoorraden.

De omzet steeg in het derde kwartaal met 1,6 procent naar 38,3 miljard Zweedse kroon (4,2 miljard euro). De nettowinst daalde echter met 23,1 procent tot 1,35 miljard kroon. Over de eerste 9 maanden van dit jaar liep de winst zelfs met meer dan de helft terug.

Kernmarkten

Vattenfall maakte verder bekend zijn activiteiten in België en Polen te hebben verkocht voor ongeveer 17 miljard kroon. ''We concentreren ons op onze drie kernmarkten Zweden, Duitsland en Nederland'', aldus bestuursvoorzitter Oystein Loseth.

Het energieconcern produceerde 3,5 procent minder elektriciteit dan een jaar eerder, maar wist dankzij de gestegen energieprijzen toch een hogere omzet te boeken.

Het aandeel van duurzame energie in de totale productie nam duidelijk toe. Terwijl de opwekking van energie uit waterkracht en wind toenam, nam de opwekking van energie uit fossiele brandstoffen met ruim 6 procent af.

Ook de productie van kernenergie daalde met een vergelijkbaar percentage. Vattenfall haalt nu ruim een kwart van zijn energieproductie uit hernieuwbare bronnen.