BRUSSEL - ''Het is tijd voor echte oplossingen. Voor waterige compromissen kopen we niets.'' Dat zei premier Mark Rutte woensdag bij aankomst in Brussel voor de cruciale bijeenkomst van de Europese leiders over de Europese schuldencrisis.

Een van de onderwerpen op de agenda van de leiders is Griekenland. Rutte zei dat ervoor gezorgd moet worden dat de Griekse schuld beheersbaar is. ''Zodat we eindelijk eens klaar zijn met dit gedoe.''

Rutte benadrukte de belangrijke rol van het noodfonds voor zwakke landen. De leiders praten over de uitbreiding van de vuurkracht van het fonds. Het noodfonds, dat Rutte vergeleek met een bazooka, moet volgens de minister-president stevig genoeg zijn om ook de financiële markten ervan te overtuigen dat ''het ons menens is met de euro''.

Buffer

Ook zullen de leiders praten over de banken. Volgens Rutte moeten ''we ervoor zorgen dat de banken sterk genoeg zijn om ze door deze moeilijke fase heen te laten varen''. De banken moeten een grotere buffer hebben om de schuldencrisis het hoofd te kunnen bieden.

Rutte herhaalde ook het Nederlandse standpunt voor strenger toezicht en scherpere naleving van de afspraken over de begroting van eurolanden. De premier riep zijn collega-leiders op knopen door te hakken. ''Ik zeg tegen mezelf en ik zal het tegen de collega’s zeggen: we zitten in deze baan om besluiten te nemen. Makkelijk is het niet, maar het zal echt moeten gebeuren.''