BRUSSEL - Alle ogen zijn woensdag gericht op Brussel, waar de Europese regeringsleiders later op de dag bijeenkomen om een akkoord te bereiken over een daadkrachtig crisisplan. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen vooruitlopend op de bijeenkomst woensdagavond:

02.43

uur: Onzekerheid over de uitkomsten van de cruciale EU-top houdt beleggers aan de zijlijn. In Japan sloot de toonaangevende Nikkei-index 0,2 procent lager op 8748,47 punten.

09.00 uur: Op het Damrak opende de AEX-index, de belangrijkste beursgraadmeter in Amsterdam, 0,1 procent lager op 304,63 punten.

07.50: China en andere opkomende landen hebben toegezegd de zwakke eurolanden te helpen door geld te steken in het Europese noodfonds, meldde China Daily op basis van een bron rond de beleidsmakers in Brussel. Een woordvoerder van het noodfonds EFSF zei niet te kunnen bevestigen dat China deelneemt aan het fonds.

12.18 uur: De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, benadrukt de noodzaak van een akkoord en verwacht een ''geloofwaardig politiek antwoord'' op de schuldencrisis.

12.48 uur: Het voorstel om de kapitaalratio van banken op te trekken naar 9 procent kan rekenen op brede steun van de Europese regeringsleiders, blijkt uit een ontwerpverklaring.

13.09 uur: Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie zullen de leiders van de eurozone woensdagavond na de eurotop waarschijnlijk niet de details van alle elementen van het crisisbestrijdingsplan geven.

13.40 uur: Italië heeft woensdag bij een veiling van staatsleningen hogere rentes moeten bieden aan investeerders door zorgen over de afloop van de Eurotop.

14.00 uur: Italiaanse banken zijn sterk genoeg om te voldoen aan strengere kapitaaleisen, aldus Mario Draghi, de toekomstige baas van de ECB en huidig president van de Italiaanse centrale bank. De ECB blijft volgens hem bereid de eurocrisis met onconventionele maatregelen te bestrijden om zo een goed functioneren van de financiële markten te waarborgen.

15.35 uur: Het Duitse parlement stemt zoals verwacht met een overweldigende meerderheid in met de plannen van de regering voor het Europese noodfonds EFSF. Maar liefst 503 van de 596 aanwezige afgevaardigden steunen het regeringsbeleid.

17.01 uur: De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt bij aankomst in Brussel dat er nog steeds veel problemen te overwinnen zijn tijdens de topontmoeting over de eurocrisis. ''Het werk is nog niet over'', zei ze een uur voor aanvang van de Eurotop.

17.34 uur: Minister-president Mark Rutte arriveert in Brussel. Hij wil duidelijke besluiten. ''Voor waterige compromissen kopen we niets.''

18.19 uur: De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy lopen symbolisch gezamenlijk de vergaderzaal in.

18.24 uur: Het beraad van de leiders van de 27 landen van de Europese Unie vangt aan.

19.43 uur: De 27 leiders van de EU zijn klaar met hun overleg. Het cruciale beraad van de 17 eurolanden volgt.

20.09 uur: Het Poolse voorzitterschap van de EU meldt een akkoord over de zogenoemde herkapitalisatie voor banken. Die moeten zorgen voor meer eigen vermogen.

22.00 uur: De Amerikaanse toonaangevende Dow-Jonesindex is woensdag hoger gesloten. Beleggers reageren positief op de eerste geluiden uit Europa over een pakket maatregelen om de Europese schuldencrisis aan te pakken.

23.40 uur: Diplomaten melden dat het noodfonds voor zwakke eurolanden wordt uitgebreid tot 1000 miljard euro. Eerder op de avond had vertrekkend Belgisch premier Yves Leterme het over hetzelfde bedrag.

00.12 uur: Nederlandse banken hoeven geen extra kapitaal op te gaan halen, blijkt uit berekeningen van de Europese toezichthouder op de banken. Volgens de European Banking Authority (EBA) moeten de Europese banken in totaal ruim 106 miljard euro ophalen.

02.00 uur: De beurzen in Azië openen licht hoger. Beleggers lijken voorzichtig optimistisch over de uitkomsten van het Europese overleg.

03.43 uur: De eerste meldingen van een doorbraak komen naar buiten. Banken zouden bereid zijn de helft van de Griekse schuld kwijt te schelden.

04.05 uur: EU-President Herman Van Rompuy kondigt een akkoord aan over een ''allesomvattend pakket maatregelen'' tegen de schuldencrisis.

Banken schelden de helft van de Griekse schuld kwijt. De slagkracht van het noodfonds voor zwakke eurolanden wordt verhoogd tot 1 biljoen (1000 miljard) euro.