BRUSSEL - Brussel verwacht nog voor het begin van de cruciale top woensdagavond over de Europese schuldencrisis een brief van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi over hervormingen in zijn land.

Dat zei een woordvoerder van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, woensdagmiddag.

Italiaanse media meldden dat Berlusconi een brief van zeker 14 kantjes heeft opgesteld vol met initiatieven voor een sanering van de begroting en economische groei. Duitsland en Frankrijk hadden al duidelijk gemaakt meer van Italië te verwachten om te voorkomen dat het land de kant opgaat van de Grieken.

Berlijn en Parijs eisten schriftelijke beloftes.

Reserves

Volgens Mario Draghi, de toekomstige baas van de ECB en huidig president van de Italiaanse centrale bank, zijn de Italiaanse banken sterk genoeg om te voldoen aan strengere kapitaaleisen. Dat heeft hij woensdag gezegd.

De Europese ministers van Financiën hebben banken gevraagd om hun kapitaalreserves op te schroeven om een ravage in de sector te voorkomen. ''Italiaanse banken zijn in staat om hieraan te voldoen'', aldus Draghi.

De meeste banken in Italië hadden hun reserves aan het begin van het jaar al verhoogd. Draghi heeft er vertrouwen in dat ze dit weer kunnen.