ROME - De Europese Centrale Bank (ECB) blijft bereid de eurocrisis met onconventionele maatregelen te bestrijden om zo een goed functioneren van de financiële markten te waarborgen. De aanpak van de oorzaken van de schuldencrisis, blijft echter een zaak van de regeringen van de eurolanden.

Dat heeft de toekomstige baas van de ECB, de Italiaan Mario Draghi, woensdag gezegd. De ingrepen van de centrale bank zorgen er volgens Draghi voor dat onevenwichtigheden in het systeem niet uit de hand lopen, maar kunnen op zichzelf de onderliggende problemen niet oplossen.

Draghi neemt volgende week de leiding over de ECB over van de Fransman Jean-Claude Trichet.

De Italiaan zei verder dat de schuldencrisis een ''significant risico'' met zich meebrengt op een duidelijke afkoeling van de economie in de eurozone. Vooral in zijn eigen land, waar hij nu nog president is van de centrale bank, is de situatie ''dramatisch'', aldus Draghi.

Maatregelen

De ECB ondersteunt de financiële markten met tal van maatregelen, waarvan sommige omstreden zijn. Zo koopt de bank staatsobligaties op van landen die door hun schuldenlast in de problemen dreigen te komen. Ook stelt zij extra liquiditeit beschikbaar voor banken die daar behoefte aan hebben en via de reguliere kanalen moeilijk aan kapitaal kunnen komen.

Of en zo ja, hoe de rol van de ECB in de bestrijding van de schuldencrisis wordt uitgebreid, is onderwerp van discussie tijdens de EU-top van woensdagavond.

Zie ook: dossier Eurocrisis