PEKING - China en andere opkomende landen hebben toegezegd de zwakke eurolanden te helpen door geld te steken in het Europese noodfonds. Dat schreef China Daily woensdag op basis van een bron rond de beleidsmakers in Brussel.

De Europese Unie maakte woensdag bekend dat de topman van het noodfonds (EFSF), Klaus Regling, vrijdag een bezoek brengt aan Peking.

Volgens de krant, die in handen is van de Chinese staat, willen de opkomende landen de financiële steun aan de eurozone via het Internationaal Monetair Fonds (IMF) laten lopen. In ruil daarvoor willen de landen wel een grotere zeggenschap bij het IMF.

Akkoord

De toezegging wordt mogelijk opgenomen in het definitieve akkoord over de bestrijding van de eurocrisis dat naar verwachting in de loop van woensdag bereikt wordt, aldus de bron.

Europese leiders spelen al langer met het idee om landen als China en Brazilië om hulp te vragen om de slagkracht van het noodfonds te vergroten.

Het EFSF-fonds beschikt in de huidige staat over 440 miljard euro. De financiële markten achten dat te weinig om grote eurolanden die gebukt gaan onder enorme schuldenlasten, zoals Italië, te kunnen redden.

China heeft die steun herhaaldelijk aangeboden. De eurozone is veruit de grootste afzetmarkt voor China, dat er dus alle belang bij heeft om de crisis te bezweren.

Niet conreet

Een Chinese diplomaat benadrukte woensdag dat er echter nog geen concrete beslissing genomen over een bijdrage aan het EFSF-noodfonds.

Een woordvoerder van het EFSF zei woensdag niet te kunnen bevestigen dat China deelneemt aan het noodfonds. Eerder op de dag meldde de staatskrant China Daily dat China en andere opkomende landen die deelname hebben toegezegd.

Wel bevestigde de EFSF-zegsman dat de topman van het noodfonds, Klaus Regling, vrijdag naar China afreist. Hij zal daar praten met investeerders die door zijn instantie uitgegeven obligaties hebben gekocht.