DEN HAAG - Italië moet op korte termijn ''echt meer doen'' om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Dat zei minister Jan Kees de Jager van Financiën dinsdag in een Tweede Kamerdebat over de schuldencrisis in Europa.

Volgens De Jager is het van groot belang dat de regering van premier Silvio Berlusconi extra maatregelen aankondigt. Dat eisen de financiële markten en de ministers van de eurolanden en de regeringsleiders hebben er ook op gehamerd, aldus de minister.

De Jager zei dat de onderhandelingen tussen de eurolanden ''heel stevig'' zijn. Hij gaf toe dat hij heeft aangedrongen op een veel grotere betrokkenheid van de private sector bij de redding van Griekenland. Banken schrijven al 21 procent af op hun Griekse obligaties, maar nu is er sprake van een afwaardering van 50 of 60 procent.

Harde eis

Voor Nederland is het een harde eis dat private investeerders als banken en pensioenfondsen fors meer afschrijven op hun Griekse obligaties. Als het blijft bij de deze zomer afgesproken 21 procent, zal Nederland niet instemmen met een akkoord op de eurotop.

"21 procent is gewoon absoluut niet voldoende. Het komt zelfs niet in de buurt. Terugvallen op 21 procent, dat doen we dus gewoon niet.’’

Begrotingscommissaris

Nederland streeft nog steeds naar een speciale begrotingscommissaris, maar het afdwingen van begrotingsdiscipline mag ook op een andere manier, aldus De Jager. ''Maar ik heb nog geen geloofwaardige alternatieven gehoord.''