Snelheid en succes. Er lijkt een zekere samenhang tussen te bestaan. Niet alleen in het geval van Usain Bolt, ook bij ondernemers. De reden is simpel: wie langzaam is wordt ingehaald. Wie snel en efficiënt zijn klanten kan bedienen heeft een streepje voor in de zakenwereld. Hoe draagt snelheid bij aan uw succes op de markt?

Een groot deel van de ondernemers lijkt zich reeds bewust van het belang van snelheid. Uit een onderzoek van de OPTA blijkt dat de belangrijkste zaken waar kleinzakelijke ondernemers op letten bij aanschaf van een breedbandverbinding up- en downloadsnelheid zijn. Dat lijkt een logisch selectiecriterium. De snelheid waarmee men kan werken houdt immers direct verband met de tevredenheid van medewerkers. Hoe sneller, hoe contenter, en hoe contenter, hoe productiever de werknemers zijn.

Tevreden

Een andere factor in die tevredenheid is het af en toe thuis kunnen werken. Ook hierbij is het belangrijk dat de snelheid afdoende is, ook als een medewerker vanaf huis toegang heeft via een VPN verbinding. Deze verbindingen vereisen de nodige bandbreedte en als deze niet aanwezig is, zal de thuiswerker niet altijd bij de gewenste informatie kunnen. Dat kan problematisch zijn wanneer snelle toegang tot de backoffice noodzakelijk is, bijvoorbeeld in het geval van bijvoorbeeld een online veilingsite.

Om thuiswerken mogelijk te maken laten steeds meer ondernemers hun programma’s in een beschermde online omgeving – ‘de cloud’ – draaien. Op die manier kunnen werknemers altijd en overal gebruik maken van programma’s die voorheen allen via de kantoorcomputer konden worden geopend. Dit vormt direct een andere reden waarom de snelheid van de verbinding alleen maar belangrijker wordt.

‘Er uit klappen’

Om de online applicaties soepel te kunnen laten draaien moet men zorgen voor voldoende bandbreedte. Naarmate men meer programma’s in een cloudomgeving plaatst is er een hogere bandbreedte nodig. U wilt immers niet dat uw videoconferentie er uit klapt, omdat één van uw medewerkers bezig is in het online boekhoudsysteem.

Om een gedegen videoconferentie met meerdere inbellers te kunnen hosten is al snel een verbinding met 1 MB upstream nodig. Als er dan ook nog eens bestanden naar de server moeten worden verplaatst of een paar grote bijlagen moeten worden gemaild kan het sommige verbindingen wel eens te veel worden.

Een onderzoek van iPing legde uploadsnelheden van verschillende verbindingen naast elkaar. Kabel bleek in dit geval superieur aan ADSL en lijkt dus een geschiktere infrastructuur om de in de toekomst vereiste snelheden te leveren, zo werd ook geconcludeerd uit een onderzoek van TNO.

Ingrediënt

Snelheid is voor ondernemers een belangrijk ingrediënt tot succes. Door er voor te zorgen dat werknemers vrij, comfortabel en zorgeloos kunnen werken stijgt de productiviteit. Daarnaast bent u altijd snel in staat te reageren op klanten en de daarmee samenhangende business kansen. Ga dus niet te snel aan de vlugheidsfactor voorbij, maar sta er even bij stil. Een goed begin is het meten van uw eigen verbindingssnelheid. Zo kunt u precies zien waar voor u nog winst te boeken valt op de weg naar succes.