BRUSSEL - Een cruciale vergadering van de ministers van Financiën van de Europese Unie woensdag in Brussel is uitgesteld.

Bij de voorbereidingen is nog niet op alle punten overeenstemming bereikt over het 'allesomvattende' pakket maatregelen tegen de schuldencrisis in de eurozone.

Een woordvoerder van het Poolse voorzitterschap van de Europese Unie bevestigde dat dinsdagmiddag.

Het was de bedoeling dat de ministers van Financiën van alle 27 landen van de Europese Unie voorafgaand aan de extra EU-top bijeen zouden komen. Daar moesten ze spijkers met koppen slaan over onder meer de zogenoemde herkapitalisatie van banken en de uitbreiding van de vuurkracht van het noodfonds.

Niet nodig

De afgeblazen vergadering was ''niet nodig''. Dat zei minister Jan Kees de Jager van Financiën dinsdag bij een debat in de Tweede Kamer over de aanpak van de eurocrisis.

De Jager begrijpt de beslissing goed, omdat de ministers het over het belangrijkste onderwerp - herkapitalisatie van de banken - zaterdag al eens waren geworden. Nederland was ook geen voorstander van de bijeenkomst van ministers van Financiën woensdag in Brussel.

Beslissingen

Woensdagavond komen de leiders van alle 27 EU-landen voor een informeel treffen bijeen. Daarna gaan de regeringsleiders van de 17 eurolanden dineren. Daar moeten de beslissingen gaan vallen.

Groot-Brittannië en ook voorzitter Polen drongen aan op een extra treffen van alle 27. Zij willen voorkomen dat de 17 eurolanden beslissingen nemen die ook de niet-eurolanden treffen, zonder dat zij daar iets over te zeggen hebben gehad.

Er komt geen aparte vergadering van de ministers van de 17 eurolanden. Dat stelde een woordvoerder van Jean-Claude Juncker, die deze vergaderingen van de zogeheten eurogroep leidt.