Voor veel ondernemers is het simpel als ze zich oriënteren op een internetaansluiting: ze willen een aantrekkelijke prijs. Of hun mail binnenkomt over glasvezel, kabel of ADSL is hen verder om het even. Een begrijpelijke instelling, maar ook snelheid is een factor die steeds belangrijker wordt.

Wat is nu snel internet? Simpel gezegd is snelheid bandbreedte: de maximale datacapaciteit die over een verbinding loopt binnen een bepaalde tijdseenheid. Veelal wordt dit uitgedrukt in MB per seconde. Deze snelheid kan worden gemeten op twee verschillende manieren: upload en download. Oftewel, de snelheid waarmee men data kan versturen en ontvangen.

Relatieve snelheid

Snelheid is verder een relatief begrip. Iedere ondernemer heeft verschillende doeleinden waarvoor hij zijn internetverbinding inzet. De meest gangbare actviteiten zijn natuurlijk surfen, mailen, video’s streamen en bestanden downloaden. Maar er zijn ook ondernemers die hun hele callcenter via internet laten bellen, mediabedrijfjes die enorme videobestanden moeten uploaden, of ZZP’ers die via videoconferenties hun wereldwijde netwerk onderhouden. Hoe meer van deze activiteiten men uitvoert, hoe meer bandbreedte er wordt gebruikt en hoe groter de behoefte aan een hogere snelheid.

De verschillende infrastructuren adverteren met een bepaalde downloadsnelheid. Een onderzoek van Deloitte zette deze snelheden op een rij. In het geval van VDSL, de opvolger van ADSL, bedraagt deze maximaal zo’n 60 MB. Kabel haalt een maximale downloadsnelheid van 120 MB en glasvezel zo’n 100 MB per seconde.

Down...

Dat deze snelheden worden genoemd wil echter niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk worden behaald. In de praktijk komt men bijna nooit tot de maximale snelheid. iPing - een website waar consumenten hun eigen internetsnelheid kunnen meten- verrichtte onlangs onderzoek naar de daadwerkelijk behaalde snelheden van de verschillende infrastructuren.

Hieruit bleek dat gebruikers van VDSL gemiddeld met 18,6 MB per seconde downloadden, tegenover 29,5 MB per seconde voor kabel abonnees. Glasvezel haalde gemiddeld 40,1 MB per seconde. Deze laatste heeft in Nederland wel een beperkt aantal gebruikers, vanwege de lage dekkingsgraad en de relatief hoge prijs.

...and up

Internet is niet alleen een medium waar men informatie vandaan haalt. Er wordt ook ontzettend veel data verstuurd. Per minuut worden er wereldwijd zo’n 168 miljoen e-mails verstuurd. Maar ook ‘zwaardere’ activiteiten als (video)bellen, fotoseries maken en filesharing omgevingen beheren vragen om uploadcapaciteit.

Daarom is ook de uploadsnelheid van groot belang. Als u bijvoorbeeld een klant een rapport stuurt wilt u daar direct via een videoconferentie met hem doorheen lopen. Het iPing onderzoek wijst uit dat ADSL klanten gemiddeld met 2,4 MB per seconde hun data versturen, tegenover 3,9 bij de kabel. De maximale snelheden liggen respectievelijk op 3 MBps en 10 MBps.

Om tot de juiste snelheid te komen is het dus belangrijk te kijken naar de eigen bedrijfsactiviteiten, aldus ook de MKB Servicedesk. Volgens hen biedt een goede internetverbinding u in ieder geval de mogelijkheid flexibel en in de cloud te kunnen werken, en moet een professionele interactie met klanten via bijvoorbeeld videoconferenties gedragen kunnen worden. Maak daarnaast een goede afweging qua prijs en toekomstvastheid en u kunt online met een snelheid die u past.