De eerste indruk is een belangrijke. Daarom wilt u klanten op een mooie locatie kunnen ontvangen. Maar wat als uw vrijgelegen pand aan de rand van de stad niet over de juiste aansluitingen beschikt? Zonder internet is uw beoogde droompand waardeloos. Verder kijken dan maar? Niet nodig, vaak kunt u sneller online dan u denkt.

Het vinden van een geschikt bedrijfspand is vaak geen sinecure. Het kan een moeizame en uitputtende speurtocht zijn. Als u de perfecte huisvesting gevonden heeft wilt u er dus zo snel mogelijk in. En dat kan, zelfs als het authentieke pand geen kabelaansluiting heeft.

Zes weken wachten

Een graafvergunning aanvragen. Een makelaar in de arm nemen. Een afspraak met de installateur maken. Het installeren van een nieuwe verbinding lijkt een tijdrovend proces. Graafvergunningen worden soms maar één keer in de maand toegewezen. Normaal gesproken gaan er zo’n zes weken voorbij voordat u voor het eerst online kunt. En dat kan als ondernemer met jeukende handen behoorlijk frustrerend zijn.

Om ondernemers met een afgelegen bedrijfspand toch snel aangesloten te krijgen werken providers er hard aan dit proces te versnellen. Wanneer ergens geen kabelaansluiting aanwezig is hoeft het dus niet direct einde verhaal te zijn. Een nieuwe verbinding installeren kost geld, maar vaak valt er met de provider te praten over een kostendeling. Voor hen betekent het aanleggen van een nieuwe aansluiting immers marktvergroting.

Kwestie van kiezen

Maar hoe gaat u nu precies te werk als blijkt dat uw pand niet over de juiste verbindingen beschikt? Het beste is eerst alle mogelijkheden op een rij te zetten. Glasvezel heeft een relatief lage dekkingsgraad, en is in veel gevallen dus niet beschikbaar. In Nederland waren afgelopen augustus zo’n 200.000 glasvezelverbindingen beschikbaar, tegenover 3,5 miljoen DSL en 2,6 miljoen kabelverbindingen. De kans dat een pand wel over een televisiekabel- en/of vaste telefoonlijn en niet over een glasvezelaansluiting beschikt is dus aanzienlijk.

Wanneer blijkt dat alle verbindingen niet aanwezig zijn moet de afweging gemaakt worden welke aansluiting u wilt laten aanleggen: kabel, glasvezel of DSL. Een aansluiting op de vaste telefoonlijn om een DSL aansluiting mogelijk te maken is niet de meest voor de hand liggende investering. Cijfers tonen aan dat glasvezel en met name kabel in de toekomst de dominante infrastructuren zullen zijn.

Prijs, snelheid en wachttijd

Bij de afweging of moet worden gekozen voor een nieuwe glasvezel of kabelaansluiting zijn een aantal zaken van belang: de prijs, de snelheid en de wachttijd. Qua prijs is kabel in veel gevallen gunstiger. De aanlegkosten zijn in beide gevallen hoog, maar de vaste kosten die daarna maandelijks uitpakken verschillen aanzienlijk. Een kabelaansluiting kost dan bijvoorbeeld 90 euro, ten opzichte van 300 tot 400 euro voor glasvezel. Qua snelheid kunnen de twee vooralsnog behoorlijk met elkaar concurreren.

Ook de wachttijd is een belangrijke factor. U wilt als ondernemer immers zo snel mogelijk uw nieuwe pand in. Het aansluitproces loopt volledig via uw provider. Zij zullen uw situatie bekijken, een offerte sturen, de vergunningen aanvragen en een aannemer in de arm nemen. Zoals gezegd, normaal gesproken duurt dit proces zo’n zes weken, maar meerdere providers zijn bezig deze doorlooptijd te verkorten. Zo zijn er kabelaars die streven naar een doorlooptijd van twee weken. Door processen zo optimaal op elkaar af te stemmen lijkt dit een realistisch scenario.

Geef dus niet op zodra uw pand niet over de juiste aansluiting beschikt. Door in overleg te gaan met uw provider is er vaak meer mogelijk dan u denkt. En hoeven de eerste stappen op het web niet altijd lang te duren.