AMSTERDAM - De huizenprijzen dalen in ons land, maar dat geldt niet voor de grote steden, meldde dinsdag het ING Economisch Bureau. De huizen zijn sinds de piek in de zomer van 2008 gemiddeld 9,1 procent goedkoper geworden.

Landelijk is er nog geen prijsherstel, maar in 20 van de 25 grootste steden zijn de huizenprijzen over een dieptepunt heen, ook al zijn ze nog niet terug op het niveau van 2008.

Zo werd in Rotterdam in november vorig jaar een bodem bereikt en daar stegen de prijzen inmiddels met 7 procent.

De bevolking in de grote steden groeit harder dan elders in het land en dat heeft gevolgen voor de huizenprijzen. De prijsverschillen tussen de woningen in de grote steden en de rest van Nederland nemen de komende jaren waarschijnlijk verder toe.

Amsterdam

In Amsterdam werd in augustus 2009 een bodem bereikt in de prijzen en daar is sindsdien een stijging te zien van 3,2 procent. In Den Haag en Utrecht is de prijsstijging veel minder.

Landelijk gezien is de woningmarkt nog verre van hersteld. In september van dit jaar daalden de huizenprijzen gemiddeld met 2,9 procent ten opzichte van een jaar geleden. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de huizenprijzen volgend jaar met 2,5 procent dalen.