AMSTERDAM - Een nieuwe technologie voor touchscreens op apparaten als tablet-pc's en smartphones maakt het mogelijk met meerdere onderdelen van de vinger het aanraakscherm te besturen.

De technologie, TapSense, is ontwikkeld door het Human Interaction Institute van de Carnegie Mellon-universiteit in Californië. De technologie laat de gebruiker op vier verschillende manieren het scherm aanraken: met twee delen van de vingertop, knokkel of nagel.

Hierdoor worden verschillende navigatiemogelijkheden mogelijk. Zo verschijnt een extra menu met opties wanneer de gebruiker met zijn knokkel direct op de e-mail klikt. Door het scherm aan te raken met de nagel kan de gebruiker terug navigeren, of zijn acties annuleren.

TapSense moet hierdoor de navigatie op aanraakschermen vereenvoudigen en intuïtiever maken. Ook zou de technologie een uitkomst bieden voor kleine schermen, waarop navigeren met vingers af en toe lastig is.

Geluid

TapSense werkt door de geluiden te analyseren die ontstaan bij het contact met het scherm. Op een aanraakscherm met meerdere gebruikers is hierdoor ook na te gaan welke gebruiker bepaalde bewegingen tekent, door de toevoeging van verschillende pennetjes.