DEN HAAG - Met de enorme toename van het aantal smartphones op de Nederlandse markt, kent ook de toevlucht van het aantal internetters via een mobiel apparaat een enorme boost. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Afgelopen jaar had circa de helft van de 12,2 miljoen internetgebruikers tussen 12 en 75 jaar in Nederland toegang via een mobiele verbinding zoals een smartphone, laptop of tablet. Dat aantal nam circa 14 procentpunt toe in vergelijking met een jaar eerder.

''Het zou in de toekomst zomaar kunnen dat iedereen die op het internet gaat, dit doet via een dergelijk apparaat", stelt onderzoeksbureau Telecompaper en dan met name door de explosieve groei van het aantal smartphones.

Smartphone

Telecompaper denkt dat de mogelijkheden voor gebruikers van een smartphone legio zijn. ''Daarbij staan we met de huidige ontwikkelingen pas aan het begin. Het gebruik van de smartphone zal steeds meer invloed krijgen en daarmee steeds belangrijker worden."

Het onderzoeksbureau doelt onder meer op het gebruik van de smartphone voor bijvoorbeeld medische doeleinden.

Tot en met het derde kwartaal van dit jaar werden er volgens cijfers van GfK Retail & Technology krap 2,3 miljoen smartphones verkocht. Dit is een stijging van circa 80 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Verwachting

De verwachting is dat in het laatste kwartaal van 2011 nog eens bijna een miljoen exemplaren aan de man worden gebracht. De cijfers van GfK komen overeen met de bevindingen van het CBS. Het aantal smartphonegebruikers van 12 tot 75 jaar in Nederland groeide van 21 procent vorig jaar naar 43 procent in 2011. In 2008 was dat aantal slechts 8 procent.

Ook Telecompaper verwacht in de komende periode een flinke toename van de verkoop van nieuwe smartphones en tablets. ''Het is niet voor niets dat met de feestmaand voor de deur de nieuwste modellen worden gelanceerd", aldus het onderzoeksbureau.