AMSTERDAM – De werkkostenregeling, die per 1 januari van dit jaar is ingevoerd, krijgt nog altijd niet de handen op elkaar. Werkgevers wachten op meer zekerheid over de situatie na 2013.

Dat blijkt uit een tussenevaluatie die staatssecretaris Weekers van Financiën maandag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Werkgevers kunnen tot 1 januari 2014 kiezen tussen de oude regeling en het nieuwe systeem en blijken die drie jaar graag te gebruiken om de kat uit de boom te kijken.

Budget

Volgens de nieuwe regeling krijgt de werkgever een budget, waarbinnen zelf gekozen kan worden voor bepaalde vergoedingen aan werknemers. Zo vallen onder meer personeelsfeestjes, kerstpakketten en nieuwe fietsen binnen dit budget.

Het budget bedraagt 1,4 procent van de totale fiscale loonsom van de werknemers, de zogenoemde forfaitaire ruimte. Dit betekent dat werkgevers tot een maximum van 1,4 procent van de fiscale loonsom onbelast kunnen vergoeden of verstrekken aan werkgevers.

Weekers kondigt in zijn evaluatie aan dat deze forfaitaire ruimte in 2013 opgetrokken zal worden naar 1,6 procent van de loonsom.

De werkkostenregeling heeft tot doel de administratieve lasten voor ondernemers en de Belastingdienst te verlichten, doordat het aantal detailregels sterk verminderd is.

Overgestapt

In 2011 is ongeveer 10 procent van de werkgevers overgestapt op de werkkostenregeling. Hoeveel ondernemers er volgend jaar overstag zullen gaan is nog onduidelijk.

Onder werkgevers blijkt vooral verwarring te bestaan over waar de grenzen van het loonbegrip precies liggen.

Daarnaast struikelen veel ondernemers over de werkkostenregeling bij loon in natura en de eigen bijdrage die werknemers hiervoor betalen, zoals de kantineregeling. Volgens Weekers is hiervoor een versoepeling op komst.

In 2012, eerder dan gepland, wordt de nieuwe regeling opnieuw geëvalueerd.