BERLIJN - Het Duitse parlement stemt woensdag over voorstellen voor de versterking van het noodfonds voor eurolanden (EFSF). Dat stelde de fractieleider van de Groenen, Jürgen Trittin, maandag.

Oorspronkelijk zou alleen een kleine commissie stemmen over het mandaat waarmee bondskanselier Angela Merkel woensdagavond de onderhandelingen met de andere EU-landen in kan. Die stemming is na overleg echter uitgebreid tot het gehele parlement, aldus Trittin.

Het Duitse Constitutionele Hof gaf de Bondsdag vorige maand een grotere stem bij beslissingen over noodsteun aan eurolanden. De Groenen eisten daarom vorige week dat een aanpassing van de werking van het noodfonds aan alle 620 parlementariërs zou worden voorgelegd, in plaats van aan de 42 leden van het budgetcomité.

Omvang

Volgens Trittin rekent Merkel erop dat private investeerders zal worden gevraagd 50 tot 60 procent van de waarde van hun Griekse obligaties af te schrijven. De omvang van het noodfonds wordt als het aan de Duitse regering ligt via een hefboomwerking uitgebreid tot meer dan 1000 miljard euro, stelde hij verder.

Trittin gaf ook aan dat Merkel de kapitaalbehoefte van Europese banken schat op circa 100 miljard euro. Daarvan zou 5,5 miljard euro moeten worden opgehaald door Duitse banken.