DEN HAAG - Producent BanBao moet alle op Lego gelijkende speelgoedbouwsteentjes, duplofiguurtjes en verpakkingen uit de handel halen. Met het in de handel brengen van deze producten pleegt de speelgoedfabrikant inbreuk op de auteursrechten van de LEGO Groep.

Dat bepaalde de voorzieningenrechter voor de rechtbank in Den Haag maandag in een kort geding dat LEGO tegen concurrent BanBao had aangespannen.

De Deense blokkenmaker LEGO beschuldigde BanBao van ''slaafse nabootsing'' van haar steentjes en poppetjes. ''Sommige producten zijn zelfs identiek'', stelde de LEGO Groep.

Het gaat daarbij onder meer om basisbouwsteentjes, zogeheten Big Blocks, minifiguurtjes en duplofiguurtjes. De poppetjes zijn vooral bekend in de hoedanigheid van politieman, brandweerman en bouwvakker.

Verwarring

Volgens de rechter heeft BanBao nagelaten nodeloze verwarring bij het publiek te voorkomen door bouwsteentjes op de markt te brengen die nagenoeg gelijk zijn aan die van LEGO. Bij de nagemaakte minifiguurtjes was sprake van schending van de auteursrechten van LEGO, oordeelt de rechter.

BanBao beraadt zich nog op hoger beroep, zei topman Steven van Bommel in een reactie.