AMSTERDAM – Een prototype tafel maakt het mogelijk bestellingen in de horeca te doen door middel van ‘near field communication’-technologie (NFC) in een smartphone.

Smartphones met NFC-chips kunnen informatie van apparaat naar apparaat overhevelen, zodat het onder andere mogelijk wordt met een mobiele telefoon te betalen door het dichtbij een betaalsysteem te leggen.

Het prototype, BrandTable, is bedacht door het Australische ontwerpbureau S_Digital. De tafel bevat verschillende ‘stickers’ met het merk van een horecaketen. Wanneer de consument zijn smartphone op de sticker legt, verschijnt het bestelmenu van de betreffende keten, waarna er mobiel betaald kan worden.

Het systeem meldt aan de gebruiker wanneer de bestelling klaar is. De consument hoeft hierdoor niet meer in de rij te wachten. Voor de horecaketens moet de tafel de drempel voor consumenten verlagen.

Food courts

BrandTable is gemaakt voor locaties waar zich veel horecagelegenheden bevinden. De makers voorzien vooral gebruiken in winkelcentra en luchthavens bij zogenoemde ‘food courts’, ruimten met meerdere aanbieders van zelfbedieningsrestaurantjes.

NFC

De mogelijkheden voor consumenten met NFC-chips worden steeds groter, vooral op het gebied van mobiele betalingen. Google heeft al de NFC-betalingsdienst Wallet gelanceerd en ook Apple schijnt aan een dergelijk systeem te werken. Geschat wordt dat er in 2015 zo’n 110 miljard euro aan betalingen omgaat in de NFC-markt.