AMSTERDAM - ABN Amro wil onderdelen van Europese branchegenoten die krap bij kas zitten overnemen. Dat zegt topman Gerrit Zalm maandag in gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times.

Zalm zegt tegen de krant dat hij met bijna alle Europese rivalen gesproken heeft over de overname van onderdelen.

''We hebben een zeer sterke kapitaalpositie en hoeven onze balans niet in te krimpen. We zijn zeker geïnteresseerd in acquisities'', aldus de topman van de genationaliseerde bank.

ABN Amro, dat na de redding door de Nederlandse staat, vrijwel van het internationale toneel verdween, werkt nu aan een terugkeer. ''Deze keer zijn we extreem gefocust. We willen alleen internationale activiteiten doen waarin we de mondiale top van de banksector kunnen verslaan'', aldus Zalm.

Energie

De bank richt zich nu met name op de markt voor energie, grondstoffen en transport. Het aantal medewerkers dat zich met deze markt bezighoudt, wordt uitgebreid van 300 naar 400.

Samen moeten zij dit jaar naar verwachting 285 miljoen euro aan omzet genereren. In 2014, het jaar dat de staatsbank hopelijk weer naar de beurs kan, moet dat zijn opgelopen tot ruim 400 miljoen euro.

Om toegang te krijgen tot de Amerikaanse energiemarkt werd recentelijk een kantoor geopend in de Texaanse stad Dallas. Volgens Zalm staan er nieuwe kantoren gepland in Moskou en Shanghai.

De bank heeft verder een sterke positie in grondstoffen, en is wereldwijd de grootste financierder van de handel in diamanten en cacao. Daarnaast wordt bankieren voor vermogende particulieren gezien als een belangrijke groeitak. 

Het overnemen van complete bedrijven zit er voor ABN Amro voorlopig niet in. Zolang de Nederlandse staat een meerderheidsaandeel heeft in de bank, houdt de Europese Commissie dit tegen.