PARIJS - De ministers van Financiën van de 20 machtigste economieën ter wereld doen er alles aan om te zorgen dat Europese banken voldoende kapitaal hebben en toegang tot financiering. Dat staat in een ontwerptekst van de G20, in handen van persbureau Reuters.

''Wij zullen erop toezien dat banken adequaat zijn gefinancierd en toegang hebben tot financiering. De centrale banken blijven klaarstaan om voor liquiditeiten te zorgen, als dat nodig is'', aldus de verklaring. 

De ministers van Financiën zijn bijeen in Parijs om te praten over de Europese schuldencrisis en de problemen voor de wereldeconomie.

De eurolanden hebben beloofd dat er bij die bijeenkomst een plan op tafel zal liggen dat een einde maakt aan de voortwoekerende schuldencrisis. De basis daarvoor moet worden gelegd op de EU-top van 23 oktober.

Kapitaalinjectie

Zaterdag leek er nog geen allesomvattende oplossing voor de schuldenproblematiek te zijn. Beleidsmakers van een aantal opkomende landen zouden volgens een bron plannen steunen om het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van een kapitaalinjectie te voorzien van 350 miljard dollar (circa 252 miljard euro).

De Verenigde Staten en Canada zijn het hier niet mee eens. Zij vinden de huidige omvang van het fonds van 380 miljard dollar voldoende. De Verenigde Staten, maar ook andere landen, oefenen al tijden druk uit op Europese landen om de financiële huishoudens vooral zelfstandig op orde te stellen.

De Britse minister van Financiën George Osborne zei zaterdag dat een oplossing in ieder geval ligt in het versterken van de kapitaalpositie van de zwakkere Europese banken. Ook moet volgens hem de ''vuurkracht van het noodfonds EFSF gemaximaliseerd worden''.

De bijeenkomst van vrijdag en zaterdag dient ter voorbereiding van de top van de regeringsleiders van de G20 op 3 en 4 november in Cannes.