FRANKFURT - Het veranderen van de beleggingsvoorwaarden rond Europees staatspapier maakt dat Europa er voor beleggers uitziet als een ''erg riskante regio'' om in te investeren. Dat heeft de Duitse bestuurder van de ECB, Jürgen Stark, zaterdag gezegd in een interview met NRC Handelsblad.

''Overheden moeten hun verplichtingen nakomen, net als anderen. Ze kunnen niet zomaar tegen beleggers zeggen: wij veranderen jullie contracten. Dat fundamentele principe hebben ze geschonden'', aldus Stark, die vorige maand zijn voortijdige vertrek aankondigde als hoofdeconoom van de ECB.

De ECB stelde eerder deze week al dat een gedwongen bijdrage van private investeerders aan de financiële reddingsoperaties voor eurolanden de eurozone verder in de problemen kan brengen. Een gedwongen afschrijving heeft volgens de centrale bank direct grote negatieve gevolgen voor de Europese banken.

Stark vindt dat beleidsmakers doortastender moeten optreden. ''Tegelijkertijd weten ze niet hoe ze het helder moeten uitleggen. Het gevolg is dat Europese politici de publieke opinie volgen, in plaats van haar te leiden'', stelt de bestuurder.