AMSTERDAM - De leiders van de G20-landen overwegen meer vaart te zetten achter plannen om de leencapaciteit het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te vergroten. Hiermee kan de eurozone worden bijgesprongen in de bestrijding van zijn schuldencrisis, aldus een van de deelnemers aan de gesprekken vrijdag.

Door het voorstel zou de leencapaciteit van het IMF tot 750 miljard dollar verhoogd kunnen worden, eerder dan de voorgenomen uitbreiding in 2012. Het voorstel is een van meerdere die in een ontmoeting van ministers van financiën besproken zal worden.

Ook al vindt het voorstel voldoende steun tijdens de G20-top vrijdag en zaterdag, dan zou het nog kunnen stranden in de parlementen van afzonderlijke landen. Zo wordt onder leden van het Amerikaanse congres ook gesproken over verlaging van de bijdrage aan het IMF.

630 miljard

Inclusief een speciale pot met 590 miljard dollar waarmee landen in 2009 akkoord gingen, heeft het IMF nu nog 630 miljard dollar aan beschikbare middelen. Daarvan is zo'n twee derde beschikbaar om uitgeleend te worden onder de huidige regels van het IMF. Sommige G20-landen zijn nu voor het permanent maken van de speciale pot, tot dusver aangeduid met 'new arrangements to borrow'.

De landen van de eurozone zijn naarstig op zoek naar manieren om het eigen reddingsfonds, European Financial Stability Facility, meer vuurkracht te geven zonder extra geld of garanties van lidstaten. De zeventien landen hebben al besloten dat het fonds een omvang krijgt van 780 miljard euro.

Bankensector

Het fonds is al aangewend voor reddingsoperaties om bankroet af te wenden van de landen Griekenland, Ierland en Portugal. Naar schatting is hierna nog 330 miljard euro inzetbaar voor nieuwe reddingsoperaties.

In het geval dat het tot wanbetaling van eurolanden komt, zal ook de Europese bankensector waarschijnlijk moeten aankloppen voor kapitaalinjecties. Ramingen van de kapitaalbehoefte van banken in dat geval lopen in de honderden miljarden.

Geithner

Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner beschikt het IMG over voldoende kapitaal om een rol te kunnen spelen bij het bestrijden van de schuldencrisis. Dat zei hij vrijdag voorafgaand aan een ontmoeting met zijn collega's uit de landen van de G20 in Parijs.

''Het IMF beschikt nog over substantiële middelen waarvan de besteding niet is vastgelegd'', stelde Geithner in een interview op de Amerikaanse tv-zender CNBC. Hij wees daarmee de suggestie van de hand dat het IMF meer geld moet krijgen om Europa te helpen de schuldencrisis te bestrijden.