ALPHEN AAN DEN RIJN - Het vertrouwen van Nederlandse mkb-ondernemers in de economie is in het derde kwartaal gekelderd. Deze trend was in heel Europa zichtbaar, zo bleek vrijdag uit onderzoek van accountants- en adviesbureau Grant Thornton.

De meerderheid van de Nederlandse ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf is nu pessimistisch gestemd over de economie. De optimismebalans daalde van +34 naar -8 punten op een 200-puntsschaal. In Scandinavië deed zich een nog grotere daling voor.

Zweedse en Deense ondernemers zijn nog steeds overwegend positief over de economie, maar de vertrouwensscore daalde wel met respectievelijk 66 en 58 punten.

In Finland ging het vertrouwen zelfs met 98 punten terug tot -42. Finse ondernemers vallen met deze score qua vertrouwen precies tussen Spaanse en Griekse mkb'ers in. Alleen in Duitsland bleef het vertrouwen overtuigend in de plus met een score van 56 punten.

De ondernemers noemen volgens Thornton het gebrek aan orders door de toegenomen onzekerheid als belangrijkste oorzaak voor het gedaalde vertrouwen.