AMSTERDAM – Zeven grote autofabrikanten hebben een overeenkomst gesloten over een universeel oplaadsysteem voor elektrische auto's in de Verenigde Staten en Europa.

Audi, BMW, Daimler, Ford, General Motors, Porsche en VW zullen in de toekomst auto's fabriceren die hetzelfde laadsysteem gebruiken. Dit maakt het overal opladen van elektrische wagens makkelijker en toegankelijker. Daarnaast verlaagt het de productiekosten en wordt het voor aanbieders van laadpalen aantrekkelijker om meer stations te plaatsen.

Het systeem maakt het mogelijk om alle verschillende laadmethodes die nu beschikbaar zijn te gebruiken. Dat betekent dat automobilisten 1-fase en 3-fase oplaadstations kunnen gebruiken en de accu's op zowel wisselstroom als gelijkstroom aangesloten kunnen worden.

Japanse fabrikanten hebben de overeenkomst nog niet ondertekend.

2017

De zeven autofabrikanten lopen met deze overeenkomst vooruit op het streven van belangenorganisatie ACEA. Deze organisatie wil dat alle producenten in Europa vanaf 2017 op een universeel laadsysteem overstappen. Ook fabrikanten en aanbieders van laadpalen en snellaadstations zijn betrokken bij deze plannen.