AMSTERDAM - De Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch heeft de verwachtingen voor zijn kredietbeoordeling voor Rabobank woensdag naar beneden bijgesteld.

Volgens Fitch is Rabobank een van de vele banken die last hebben van de gevolgen van de Europese schuldencrisis. De beoordelaar verlaagde tegelijkertijd de vooruitzichten voor onder meer Deutsche Bank, Credit Suisse en Barclays.

Een daadwerkelijke afwaardering van de kredietwaardigheid ging naar een reeks banken waaronder UBS, RBS en Lloyds.

Rabobank krijgt van alle banken nog altijd de hoogste score. De niet-beursgenoteerde bank heeft genoeg kapitaal, stabiele inkomsten en een laag risicoprofiel, stelt Fitch.

Maar de Nederlandse bank kan net als andere banken in tijden van een kredietcrisis lastig aan kapitaal komen, terwijl er juist relatief veel geleend wordt bij andere banken.

AAA

Rabobank heeft bij Fitch nu de AA+status. ''Wij zijn de meest kredietwaardige bank in hun portefeuille'', aldus een woordvoerder. Volgens hem heeft de Rabobank zijn hoge waardering, bij Moody's en S&P zelfs de hoogst haalbare AAA-status, voor een deel te danken aan het feit dat het een coöperatie is.

Fitch zegt 'binnen korte termijn' te besluiten of Rabobank een lagere waardering krijgt of de huidige kredietscore behoudt.