LUXEMBURG - De prijzen van goederen en diensten in de eurozone zijn in september gestegen met 3 procent op jaarbasis. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van het Europees bureau voor de statistiek Eurostat.

In vergelijking met de voorgaande maand steeg de inflatie met 0,8 procent. Beide cijfers kwamen overeen met de verwachting van economen. In augustus ging het nog om een stijging van 2,5 procent op jaarbasis en 0,2 procent maand-op-maand.

Exclusief de volatiele prijzen van voedsel en energie gingen de prijzen in de eurozone met 2 procent omhoog ten opzichte van september 2010. In vergelijking met augustus stegen de prijzen met 0,8 procent.

Europese Unie

Voor de gehele Europese Unie steeg de inflatie in september met 3,3 procent op jaarbasis en 0,6 procent in vergelijking met de maand daarvoor.

De laagste inflatie werd gemeten in Ierland, met een prijsstijging van 1,3 procent, en Zweden (1,5 procent). Estland had te maken met de grootste prijstijging (5,4 procent op jaarbasis). In Nederland stegen de prijzen met 3 procent in vergelijking met vorig jaar.