AMSTERDAM - ABN Amro denkt dat de Nederlandse economie in de tweede helft van dit jaar te maken krijgt met een 'milde recessie'. Vooral de sectoren horeca en retail krijgen het zwaar.

Dat meldde de bank vrijdag in een rapport. Volgens de bank zorgen het afnemende consumenten- en producentenvertrouwen, samen met het geringe vertrouwen van banken onderling voor weinig goed nieuws.

ABN ziet tal van gelijkenissen met de vooravond van de crisis in 2008. Naast de vertrouwenskwestie is ook de nationalisatie van de Belgische tak van de Dexiabank een voorbode voor groeivertraging.

Retail

"De sectoren die sterk afhankelijk zijn van consumenten zoals horeca en retail zullen in de tweede helft van 2011 de gevolgen merken van de ongekend sterke daling van het consumentenvertrouwen", aldus de economen van ABN.

De onderzoekers verwachten voor de horeca een sterke terugval van de groei en voor de retail is een krimp van de omzet 'onvermijdelijk'. Met name de non-food retail zal getroffen worden, aldus ABN.

Ook in de industrie zullen minder orders binnenkomen.

Lichtpuntje

ABN Amro ziet ondanks de donkere tijden toch nog een lichtpuntje. Door de lagere grondstofprijzen, die na de piek in juli 15 procent zijn gedaald, hebben veel ondernemingen wat ruimte gekregen voor het herstellen van de marges.