AMSTERDAM - De Europese Commissie en de Europese bankentoezichthouder hebben geen idee hoe het is gesteld met de gezondheid van grote banken in Europa.

Dat vormt een belemmering voor de gewenste snelle besluitvorming over een gecoördineerde kapitaalversterking aan banken.

''Alle schattingen die nu de ronde doen, kloppen niet, want niemand heeft de meeste actuele informatie'', zegt een anonieme bron uit Brussel tegen het Financieele Dagblad.

EU-ambtenaren menen dat ook dat dat de reden is dat zowel de European Banking Authority als de Europese Commissie nog niet met nieuwe kapitaaleisen is gekomen.

Toezichthouders

"Het echte schandaal is dat we het niet weten", zegt een bron tegen de krant over de situatie in de bankensector. "Terwijl men in de VS dat weet met één druk op de knop."

Nederlandse financieel deskundigen meldden tegenover het FD dat de nationale toezichthouders zoals de Nederlandsche Bank redelijk op de hoogte zijn van de situatie bij hun eigen banken. Maar een totaaloverzicht over Europese banken ontbreekt, omdat toezichthouders informatie niet met elkaar delen.